Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response

WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics PDF

This is for GCE Candidates looking for WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics. The Mathematics paper is compulsory for all candidates wishing to further their education in Business-related courses. So, here you will get genuine WAEC GCE 2024 Questions and Answers for Mathematics. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your Mathematics paper.

WAEC GCE 2024 Questions and Answers Financial Accounting

What are WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics

WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics are the questions you should expect in your Mathematics paper in 2024 GCE, together with their answers.

It is very important that every candidate preparing to sit for Mathematics in the forthcoming 2024 GCE examination should catch a glimpse of these questions.

In so doing, they will know what to expect in the exam hall. Knowing exactly what to expect will boost their confidence and guarantee them a very high score.

WAEC GCE 2024 Mathematics Questions and Answers Revealed!

On this page, we shall reveal WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics for all candidates taking the Mathematics paper.

How lucky you are to stumble upon this important page!

The questions are genuine and the answers are accurate, and all are a product of our passion to see you excel in your GCE and proceed to Senior Secondary School.

In the following sections, you will read the Mathematics questions you are to expect in your 2024 WAEC GCE exam as well as their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

GCE is a very serious and important examination especially for private or external candidates. Most students also attempt the exam in their SS2 in preparation for their internal WAEC exam in SS3.  You will answer 60 questions in GCE Mathematics 2024 within 2 hours. So it’s important that you pay attention to the information revealed on this page.

Read Also: WAEC GCE 2024 Questions and Answers for All Subjects

WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics [Numbers 1 – 10]

1. Factorise completely: 32x2y – x3y3
A)16x2y(2 – 3xy2)
B) 8xy(4x – 6x2y2)
C) 8x2y(4 – 6xy2)
D) 16xy(2x – 3x2y2)

2. The volume of a cuboid is 54 cm3. If the length, width and height of the cuboid are in the ratio 2:1:2 respectively, find its total surface area
A)108 cm2           B) 90 cm2
C) 80 cm2            D) 72 cm2

3. The sum of the interior angles of regular polygon is 1800o. How many sides has the polygon?
A) 16      B) 12      C) 10       D) 8

4. A side and a diagonal of a rhombus are 10cm and 12cm respectively, Find its area
A) 20 cm2           B) 24 cm2
C) 48 cm2           D) 96 cm2

5. If x and y are variables and k is a constant, which of the following describes an inverse relationship between x and y?
A) y = kx            B) y = k/x
C) y = k√x          D) y = x + k

6.
In the diagram, |QR| = 10 m, |SR| = 8 m, < QPS = 30°, < QRP = 90° and |PS| = x. Find x.
A) 1.32 m          B) 6.32 m
C) 9.32 m          D) 17.32 m

7.

In the diagram, O is a circle centre of the circle PQRS and < PSR = 86°. If < PQR = x°, find x.
A) 108°               B) 172°
C) 130°               D) 50°

8. Four oranges sell for ₦x and three mangoes sell for ₦y. Olu bought 24 oranges and 12 mangoes. How much did he pay in terms of x and y?
A) ₦(94x + 6y)        B) ₦(6x + 4y)
C) ₦(24x + 12y)      D) ₦(12x + 24y)

9. In what number base is the addition 465 + 24 + 225 = 1050?
A) ten        B) nine
C) eight      D) seven

10. A cube and cuboid have the same base area. The volume of the cube is 64 cm3 while that of the cuboid is 80 cm3. Find the height of the cuboid
A) 1 cm        B) 3 cm
C) 5 cm        D) 6 cm

Answers to Mathematics Question Number 1 – 10

1.B   2.D   3.A   4.A   5.A   6.D   7.A   8.C   9.C   10.C

WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics [Numbers 11 – 20]

11. An object is 6m away from the base of a mast. The angle of depression of the object from the top of the mast is 50°. Find, correct to 2 decimal places, the height of the mast
A) 8.60m           B) 7.51m
C) 7.15m           D) 1.19m

12. The bearing of Y from X is 060° and the bearing of Z from Y = 060°. Find the bearing of X from Z
A) 300°             B) 240°
C) 180°             D) 120°

13. Which of the following is not a probability of Mary scoring 85% in a mathematics test?
A) 0.15
B) 0.57
C) 0.94
D) 1.01

14. If p = (y : 2y 6) and Q = (y : y -3 4), where y is an integer, find p ∩ Q
A) {3, 4}
B) {3, 7}
C) {3, 4, 5, 6, 7}
D) {4, 5, 6}

15. If y varies directly as the square root of (x + 1) and y = 6 when x = 3, find x when y = 9
A) 8
B) 7
C) 6
D) 5

16. The graph of the relation y = x2 + 2x + k passes through the point (2, 0). Find the values of k
A) zero
B) -2
C) -4
D) -8

17. What is the locus of the point X which moves relative to two fixed points P and M on a plane such that on a plane such that < PXM = 30o
A) the bisector of the straight line joining P and M
B) an arc of a circle with PM as a chord
C) the bisector of angle PXM
D) a circle centre X and radius PM

18. An interior angle of a regular polygon is 5 times each exterior angle. How many sides has the polygon?
A) 15        B) 12
C) 9          D) 6

19. Given that P = x2 + 4x – 2, Q = 2x – 1 and Q – P = 2, find x.
A) -2         B) -1
C) 1          D) 2

20. A pyramid has a rectangular base with dimensions 12m by 8m. If its height is 14m, calculate the volume
A) 322 m3            B) 448 m3
C) 632 m3            D) 840 m3

Answers to Mathematics Question Number 11 – 20

11.D   12.A   13.B   14.A   15.C   16.A   17.D   18.B   19.A   20.A

To get the remaining objective questions. >>Click Here<<

SECTION B: ESSAY

Answer Four questions in this section.

1. a) Evaluate, without using mathematical tables or calculator, (3.69 x 105) / (1.64 x 10-3), leaving your answer in the standard form.
(b) A man invested N20,000 in bank A and N25,000 in bank B at the beginning of a year. Bank A pays simple
interest at a rate of y% per annum and B pays 1.5% per annum. If his total interest at the end of the year from the two banks was N4,600, find the value of y.

2. (a) Simplify: (x2 – 8x + 16)/(x2 – 7x + 12)
(b) If ½, 1/x, 1/3 are successive terms of an arithmetic progression (A.P.), show that (2 – x)/(x – 3) = 2/3

3. The diagram shows the cross-section of a railway tunnel. If |AB| = 100m and the radius of the arc is 56m,
calculate, correct to the nearest metre, the perimeter of the cross-section.

4. Y is 60 km away from X on a bearing of 135°. Z is 80 km away from X on a bearing of 225°. Find the:
(a) distance of Z from Y;
(b) bearing of Z from Y.

5. Out of the 24 apples in a box, 6 are bad. If three apples are taken from the box at random, with replacement, find the probability that:
(a) the first two are good and the third is bad;
(b) all the three are bad;
(c) all the three are good.

6. A cylinder with radius 3.5 cm has its two ends closed. If the total surface area is 209 cm², calculate the height of the cylinder. (Take π = 22/7)
(b) In the diagram, O is the centre of the circle and ABC is a tangent at B. If BDF = 66° and DBC = 57°, calculate
(i) EBF and
(ii) BGF

7. (a) Using a ruler and a pair of compasses only, construct:
(i) a triangle PQR such that |PQ| = 10 cm, |QR| = 7 cm and PQR = 90°;
(ii) the locus l1 of points equidistant from Q and R;
(iii) the locus l2 of points equidistant from P and Q.
(b) Locate the point O equidistant from P, Q and R.
(c) With O as centre, draw the circumcircle of the triangle PQR.
(d) Measure the radius of the circumcircle.

8. (a). The 3rd and 8th terms of an arithmetic progression (A.P.) are – 9 and 26 respectively. Find the:
(i) common difference;
(ii) first term.
(b). In the diagram, PQ||YZ, |XP| = 2 cm,|PY| = 3 cm, |PQ| = 6 cm and the area of Triangle XPQ = 24 cm². Calculate the area of the trapezium PQZY.

WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics PDF Download

Here is WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics PDF download link for you: >>JSCE Mathematics 2024<<

Conclusion

So here you have the 60 Mathematics Questions you can expect in your 2024 GCE Mathematics examination. Read them again and again. Ensure that you get very familiar with each of them such that you can readily recognize them any time.

Remember that you can ask for more detailed explanation to any of the above questions in case you don’t fully understand it. Don’t be shy, just scroll down and use the comments section. Drop your questions and expect comprehensive answers as soon as possible.

More so, you can help us to reach others in need of WAEC GCE 2024 Mathematics Questions and Answers by sharing this post with friends on Social Media. Just scroll down to see the Facebook and Twitter and WhatsApp buttons. Thank you so much!

See you on the next article.

Read Also: WAEC GCE Time Table 2024 is Out

YouTube player
WAEC GCE 2024 Questions and Answers Mathematics



Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search. Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Follow us on WhatsApp via WhatsApp or Telegram or Facebook

Like and Follow us on Facebook @SURE SUCCESS NG

Join our 2024 JAMB Tutorial Classes on WhatsApp or Telegram or Facebook

Join our Aspirants Facebook Group @JAMB Tutorials & Updates

UNN Aspirants and Students, Join MY UNN DREAMS (MUD)


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

HENRY DIVINE is a dynamic young man with a vision and passion to affect his generation, especially the youth. He is an author, a psychologist, a blogger and the Initiator/Coordinator of The Sure Success Project.

Check Also

WAEC English Question and Answer 2019 (Objective and Theory)

Are you searching for WASSCE English Past Questions and Answers pdf?, search no more because …

WAEC GCE 2024 Questions and Answers Financial Accounting

This is for GCE Candidates looking for WAEC GCE 2024 Questions and Answers Financial Accounting. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *