Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response



Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search.Get an Immediate Response...



Join our FREE 2027 JAMB, WAEC, NECO and BECE Tutorial Classes here: Youtube

(Subscribe to the channel)



Igbo Language JAMB Questions and Answers 2027

WAEC / 2027 JAMB Asụsụ Igbo Examination

Time Allowed: 35 Minutes | 40 Questions

1. Ole n’ime mkpụrụedemede ole ka e nwere n’ozuzu ha n’akwụkwọ mkpụrụedemede Igbo (Alphabet)?




Correct Answer: C. Mkpụrụedemede 36

Explanation/Tip: Usoro mkpụrụedemede Igbo nwere mkpụrụedemede iri atọ na isii (36), nke gụnyere ụdaume 8 na mgbochiume 28.

2. Òlee otu n’ime ụdị ụdaolu ndị a na-adị n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: A. Ụda elu, ụda ala, na ụda n’etiti (ntọala)

Explanation/Tip: Asụsụ Igbo bụ asụsụ ụdaolu nwere ụda atọ bụ isi: ụda elu, ụda ala, na ụda n’etiti (nke a na-edekarịghị akara mgbe ụfọdụ).

3. Kedu ihe bụ “Ilu” n’omenala na asụsụ Igbo?




Correct Answer: B. Nnu e ji eri okwu n’ihi na ọ na-atọ okwu ụtọ

Explanation/Tip: A na-akpọ ilu “nnu e ji eri okwu” n’ihi na ọ na-eme ka okwu nwee omimi, amamihe, na mmetụta pụrụ iche n’etiti ndị Igbo.

4. Kedu ihe ma ọ bụ nkọwa ziri ezi nke okwu a: “Aka aja aja na-eweta nri ọcha”?




Correct Answer: A. Ịdị uchu na ịrụsi ọrụ ike na-eweta akụnụba na ịga nke ọma

Explanation/Tip: Ilu a na-akpọku ndị mmadụ ka ha ghara ịtụ egwu ịrụ ọrụ siri ike n’ihi na ọ na-enye uru n’ọdịnihu.

5. N’usoro ụtọasụsụ Igbo, kedu aha a na-akpọ okwu ndị na-egosi aha mmadụ, ebe, ma ọ bụ ihe?




Correct Answer: C. Aha (Noun)

Explanation/Tip: Aha bụ okwu ọ bụla e ji akpọ mmadụ, anụmanụ, ebe, ma ọ bụ ihe (e.g., Emeka, Enugu, akwụkwọ).

6. Kedu nke n’ime ndị a bụ nnọchiaha onwe (Personal Pronoun) n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: B. Mụ, gị, ya, anyị, unu, ha

Explanation/Tip: Nnọchiaha onwe na-anọchi anya aha mmadụ n’ime ahịrịokwu.

7. Kedu ihe bụ “Akwụkwọ Akụkọ Ifo” ma ọ bụ akụkọ ọdịnala n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: B. Akụkọ e chepụtara echepụta gbasara mmadụ, anụmanụ, ma ọ bụ mmụọ iji kụziie omume ọma

Explanation/Tip: Akụkọ ifo na-enwekarị akụkụ nkuzi omume (moral lesson) na mmepe ọdịnala.

8. Gịnị ka okwu a pụtara n’akpaalaokwu Igbo: “Ịgba aka n’isi”?




Correct Answer: B. Ịbụ onye dara ogbenye ma ọ bụ onye na-enweghị ihe nwere n’aka

Explanation/Tip: Akpaalaokwu na-egosi mbugharị pụrụ iche nke pụtara ihe dị iche na okwu nkịtị ha.

9. Kedu mkpụrụedemede abụọ mejupụtara ngalaba ụdaume “ụdaume dị nro” ma ọ bụ “ụdaume ọkụ / arọ”? Ole n’ime otu ndị a ka e kewara ụdaume Igbo n’ime ha?




Correct Answer: D. Azịza A na B ziri ezi

Explanation/Tip: A na-ekewa ụdaume n’ụzọ abụọ bụ isi: dabere n’otu esi akpọpụta ha (ọnụ/imi) yana iwu nkwekọ ụdaume (arọ/oyi).

10. Òlee ebe bụ isi a na-eme emume “Iri Ji Ohuru” n’ala Igbo?




Correct Answer: B. Oge owuwe ihe ubi (Ọgọstụ/Septemba)

Explanation/Tip: Emume Iri Ji Ọhụrụ bụ emume kachasị mkpa n’ala Igbo iji kelee chi na ndị nna nna maka ọganihu n’ihe ubi ji.

11. Kedu ihe bụ “Ngwaa” (Verb) n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: B. Okwu na-egosi omume ma ọ bụ eme ihe n’ahịrịokwu (e.g., rie, je, ṅụọ)

Explanation/Tip: Ngwaa bụ onye isi n’ime ahịrịokwu n’ihi na o nweghị ahịrịokwu na-enweghị ngwaa n’asụsụ Igbo.

12. Kedu aha e nyere nwa amụrụ ọhụrụ n’omenala Igbo nke pụtara na nwa a bịara n’ezinụlọ iji weta udo?




Correct Answer: B. Amaechi ma ọ bụ Udochi

Explanation/Tip: Aha ọdịnala Igbo na-enwekarị omimi na akụkọ gbasara ọnọdụ e nwere mgbe amụrụ nwa ahụ.

13. Kedu ihe bụ “Nsonaazụ” (Suffix) n’usoro ụtọasụsụ Igbo?




Correct Answer: B. Mgbakwunye a na-etinye n’azụ mgbọrọgwụ ngwaa iji gbanwee ma ọ bụ mee ka pụtara doo anya

Explanation/Tip: Nsonaazụ dị ka “-ra”, “-wa”, “-ghi” na-agbanwe ma ọ bụ na-akọwapụta oge na ụdị omume ngwaa.

14. Gịnị ka akpaalaokwu a pụtara: “Ịkpata isi n’ala”?




Correct Answer: B. Ịgbalịsi ike karịịa ka o kwesịrị n’arụ ọrụ iji nweta ihe

Explanation/Tip: Ịkpata isi n’ala pụtara nnukwu mgba, mbọ, na akụ n’ọrụ.

15. Kedu onye edemede dere akwụkwọ akụkọ a ma ama n’asụsụ Igbo banyere nsonaazụ ndụ, akpọrọ *Omenuko*?




Correct Answer: B. Pita Ndem (Peter Ndem) / D.C. Erinne

Explanation/Tip: *Omenuko* (dere ya site n’aka Pita Ndem na 1933) bụ otu n’ime akwụkwọ akụkọ mbụ e dere n’asụsụ Igbo zuru oke.

16. Kedu ihe bụ “Njikọ” (Conjunction) n’usoro ụtọasụsụ Igbo?




Correct Answer: A. Okwu na-ejikọ ahịrịokwu abụọ ma ọ bụ okwu abụọ ọnụ (e.g., ma, na, tupu)

Explanation/Tip: Njikọ na-enye aka n’iwu ahịrịokwu nwere mgbagwoju anya ma ọ bụ ahịrịokwu jikọrọ ọnụ.

17. Gịnị pụtara n’ilu Igbo a: “Onye anaghị eji nkwọ aka ya eji aka ya eji”? Kedu nkọwa ziri ezi?




Correct Answer: C. Azịza A na B ziri ezi

Explanation/Tip: Ilu Igbo na-akọwapụta ugwu mmadụ na ikike ya n’obodo.

18. Òlee ebe n’ime usoro ezinaụlọ Igbo ka a na-akpọ “Umunna”?




Correct Answer: B. Otu ụmụ nwoke si otu nna ma ọ bụ otu ezinụlọ na-achịkọta ọnụ

Explanation/Tip: Umunna bụ ogidi obodo na omenala Igbo nke na-ahụ maka nchekwa, ikpe, na mmepe obodo.

19. Kedu aha e nyere ụdị uri ma ọ bụ abụ ọdịnala e ji eto dike ma ọ bụ onye nwere aha ukwu n’ala Igbo?




Correct Answer: B. Mbem ma ọ bụ Uri Mmanwụ / Alo

Explanation/Tip: Mbem na uri otuto na-eji ilu, asụsụ e zoro ezo, na egwu eto dike na-egosi ike ha.

20. Gịnị ka okwu a pụtara n’asụsụ Igbo: “Onye ji ego, ji mmadụ”?




Correct Answer: B. Ego na-enye onye nwere ya ike na nkwado n’obodo n’oge nsogbu

Explanation/Tip: Ilu a na-egosi mkpa akụ na ụba nwere n’ime obodo n’oge ochie na taa.

21. Kedu onye edemede dere akwụkwọ egwuregwu a ma ama n’asụsụ Igbo banyere Eze Ewu na ndị obodo ya, akpọrọ *Udo Ka Mma* ma ọ bụ *Eze Nri*?




Correct Answer: C. F.C. Ogbalu

Explanation/Tip: F.C. Ogbalu bụ otu n’ime ndị nna guzobere ma kwalite asụsụ na akwụkwọ Igbo site n’otu Society for Promoting Igbo Language and Culture (SPILC).

22. Kedu ihe bụ “Nsonaazụ nlanarị ma ọ bụ oghere” n’usoro ụtọasụsụ? Kedu otu siri dị?




Correct Answer: B. Usoro ngwaa na-egosi ịgọnarị ma ọ bụ ịkọwa ihe na-emeghị eme

Explanation/Tip: Nsonaazụ nlanarị ma ọ bụ ọjụjụ na-egosi na omume emeghị (e.g., “-ghi”, “-ro”).

23. Gịnị ka a na-akpọ nri ọdịnala e ji ji akponye ma ọ bụ tie aka n’ite n’ala Igbo?




Correct Answer: B. Ji siri n’oku ma ọ bụ Pụta (Fufu / Nni Ji)

Explanation/Tip: Nni ji (pụta) bụ nri pụrụ iche a na-eji ji eme ihe n’oriri na emume ndị Igbo.

24. Kedu aha onye na-egbu ewu ma ọ bụ onye na-akwado emume n’ala Igbo n’oge ochie?




Correct Answer: B. Onyeisi nkwọ / Onye na-egbu anu ma ọ bụ onye nche

Explanation/Tip: Ọrụ pụrụ iche dị n’ala Igbo nwere aha pụrụ iche dabere na ọrụ obodo ahụ rụrụ.

25. Kedu ihe bụ “Aha njirimara” ma ọ bụ “Aha otutu” n’usoro nchịkọta aha?




Correct Answer: A. Aha e nyere nwa n’ihi omume ya ma ọ bụ ihe mere n’oge amuru ya

Explanation/Tip: Ndị Igbo na-enye aha pụrụ iche (aha otutu) na mgbakwunye n’aha nne na nna iji gosipụta ihe pụrụ iche.

26. Òlee otu n’ime akwụkwọ akụkọ Tony Ubesie kacha ewu n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: B. *Mmiri Oku* ma ọ bụ *Ukpana Okpokoro Buuru*

Explanation/Tip: Tony Ubesie bụ otu n’ime ndị odee akwụkwọ kacha nwee nkà n’asụsụ Igbo, dere ọtụtụ akwụkwọ na-akpali atụmatụ ndụ na ndọrọ ndọrọ ọchịchị.

27. Kedu nkọwa ziri ezi nke okwu a: “Onye na-anụ ihe anaghị anụ egwu”?




Correct Answer: A. Onye na-ege ntị ma na-agbaso ndụmọdụ na-ezere nsogbu

Explanation/Tip: Ilu a na-akpọku ndị mmadụ ka ha na-anụ ihe ma na-emezu ezi ndụmọdụ.

28. Kedu ihe bụ “Aha nnochiaha nwe” (Possessive Pronoun) n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: A. Okwu na-egosi onye nwe ihe (e.g., nke m, nke gị, nke ya)

Explanation/Tip: Nnọchiaha nwe na-egosi onye nwere ma ọ bụ onye ihe gbasara ya.

29. Gịnị ka okwu a pụtara n’akpaalaokwu: “Ịgbazi mmiri n’elu azị”?




Correct Answer: B. Ịkọ n’efu ma ọ bụ ịgbalịsi ike n’ihe na-enweghị isi ma ọ bụ onye na-adịghị echeta ihe

Explanation/Tip: Azịza ma ọ bụ nkata nkwụ anaghị ejide mmiri, yabụ ịwụnye mmiri n’elu ya pụtara obere mgba n’enweghị uru.

30. Òlee otu n’ime ngalaba edemede Igbo e ji akọwa ihe ma ọ bụ ime ka ihe doo anya site n’iji okwu atụnyere ya na ihe ọzọ (Simile / Metaphor)?




Correct Answer: A. Atụmatụ okwu (Figures of Speech)

Explanation/Tip: Atụmatụ okwu na-enye asụsụ mma, omimi, na mmetụta site n’iji atụnyere ihe (e.g., “O di ka agụ”).

31. Kedu ihe bụ “Aha njikọ” ma ọ bụ aha nkwonkwo (Compound Noun) n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: B. Aha e jikọtara aha abụọ ma ọ bụ karịa ọnụ iji mee otu okwu (e.g., nwa + nne = nwanne)

Explanation/Tip: Aha nkwonkwo na-emepụta aha ọhụrụ site na mgbakwunye okwu abụọ nwere ọ pụtara.

32. Kedu otu n’ime akụkụ nka na ntụrụndụ ọdịnala Igbo na-agụnye ịkọ akụkọ na-atọ ọchị ma ọ bụ nke nwere amamihe? Ọ bụ ya ka a kpọrọ?




Correct Answer: C. Akụkọ ifo / Agụmagụ ọnụ (Oral Literature)

Explanation/Tip: Agụmagụ ọnụ gụnyere ilu, akụkọ ifo, abụ ọdịnala, na egwu e nyefere site n’ọgbọ ruo n’ọgbọ.

33. Gịnị ka ilu Igbo a pụtara: “Aka nri kwọchaa aka ekpe, aka ekpe akwọchaa aka nri, ha adị ọcha”?




Correct Answer: B. Mmekọrịta na nkwado ibe ha na-eweta udo na ọganihu n’ezinụlọ ma ọ bụ obodo

Explanation/Tip: Ilu a na-akpọku nkwado otu n’ime ezinụlọ na ibe ha (reciprocity).

34. Kedu ihe bụ “Ntọala ahịrịokwu” (Syntax / Word Order) n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: A. Ụsoro e si edbe okwu n’usoro n’ahịrịokwu (Nnọchiaha / Aha + Ngwaa + Nnọchiaha ma ọ bụ Ihe)

Explanation/Tip: Usoro ahịrịokwu Igbo na-enwekarị usoro aha (Subject) + ngwaa (Verb) + ihe (Object), dịka “Eze (S) riri (V) ji (O)”.

35. Gịnị pụtara n’akpaalaokwu Igbo a: “Ịgbagharị isi n’ala”?




Correct Answer: B. Ịgba ọsọ n’enweghị ebe a na-aga ma ọ bụ ịnọ n’ime mgbagwoju anya

Explanation/Tip: Akpaalaokwu na-egosi mgbagwoju anya ma ọ bụ amaghị ihe e kwesịrị ime.

36. Kedu onye kacha dee ọtụtụ akwụkwọ akụkọ na uri n’asụsụ Igbo nakwa onye a ma ama n’ọhịa agụmagụ Igbo nke oge a (Modern Igbo Literature)?




Correct Answer: A. Tony Ubesie

Explanation/Tip: Tony Ubesie dere akwụkwọ ndị dị ka *Jikọọ Aka*, *Mmiri Oku*, na *Ukpana Okpokoro Buuru* ndị jupụtara na nkà agụmagụ.

37. Kedu ihe bụ “Aha nnochiaha ebe” ma ọ bụ nnochiaha nkwonkwo ebe n’asụsụ Igbo?




Correct Answer: A. Okwu na-egosi ebe (e.g., ebe a, ebe ahụ, ebe nile)

Explanation/Tip: Nnọchiaha ebe na-anọchi anya ma ọ bụ na-akọwapụta ebe ihe mere n’ahịrịokwu.

38. Gịnị pụtara n’ilu Igbo a: “Onye na-anaghị eleghachi azụ n’ebe o si pụọ anaghị ama ebe ọ na-aga”?




Correct Answer: A. Ịmata akụkọ ihe mere eme na omenala gị dị mkpa iji duzie ọdịnihu gị

Explanation/Tip: Ilu a na-akọwapụta uru ịmara onye bụ gị na ebe o si bịa (heritage).

39. Kedu aha e nyere nnukwu nnọkọ ma ọ bụ ọgbakọ ndị okenye na n’ala Igbo iji kpebie ikpe ma ọ bụ iwu obodo?




Correct Answer: B. Nzukọ Ezumezu / Ohu ma ọ bụ Ikpe n’Ama (Obi / Ezumezu)

Explanation/Tip: Ọchịchị ọdịnala Igbo na-adabere na ọgbakọ n’obi eze ma ọ bụ n’ama obodo ebe ezi omume na ikpe ziri ezi na-aga n’ihu.

40. Kedu ihe bụ isi ihe ma ọ bụ ọrụ kacha mkpa nke Asụsụ Igbo n’oge a n’ọhịa agụmakwụkwọ na mmepe obodo?




Correct Answer: A. Ichekwa omenala, akụkọ ihe mere eme, na njirimara ndị Igbo nakwa nnyefe ya n’ọgbọ ndị na-abịa abịa

Explanation/Tip: Asụsụ bụ mkpụrụ obi nke agbụrụ ọ bụla; nchekwa asụsụ Igbo na-eme ka omenala na njirimara ndị Igbo ghara ịpụ n’anya.




Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search.Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Join our FREE 2027 JAMB, WAEC, NECO and BECE Tutorial Classes here: Youtube (Subscribe to the channel)

This is for JSCE, Science and Art Students


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

Henry Divine is a passionate educator and seasoned blogger with a strong commitment to providing valuable insights and resources to the education community.With over 6 years of experience in the field, Henry's articles are well-researched, authoritative, and tailored to meet the needs of teachers, students, and parents alike.Through his blog, Henry aims to empower readers with practical tips, innovative strategies, and evidence-based practices to foster lifelong learning and academic success.Follow Henry for the latest updates and expert advice on all things education.

Check Also

Yoruba JAMB Questions and Answers 2027

UTME / 2027 JAMB Èdè Yorùbá Examination Time Allowed: 35 Minutes | 40 Questions 1. …

Foods and Nutrition JAMB Questions and Answers 2027

2027 Foods and Nutrition Examination Time Allowed: 35 Minutes | 40 Questions 1. Which of …