Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Free Download]

This is for UTME Candidates looking for JAMB Biology Questions and Answers 2023. Especially for those aspiring for Medicine, Pharmacy and other Health Science courses. Here you will get genuine Biology JAMB questions and answers for 2023 set. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your own Biology paper. Proper revision is one of the proven JAMB Success Secrets.

JAMB Biology questions and answers 2023

What are Biology JAMB Questions and Answers 2023

Biology JAMB Questions and Answers 2023 are the past questions of Biology paper for 2023 UTME, together with their answers.

If you are a candidate preparing to sit for Biology in the forthcoming JAMB examination, it is very important that you revise with these past questions.

In so doing, you will know what the set before them saw in the JAMB CBT hall. That would give you an idea of what to expect in your own set because JAMB follows the same pattern in setting their questions. More so, revising these questions several times will boost your confidence and guarantee you a very high score.

Biology JAMB Questions and Answers 2023 for Your Revision

On this page, we shall show you the real Biology JAMB Questions and Answers taken by the 2023 candidates.

The correct answers to the questions are also provided alongside.

We are providing these past questions to ensure that you have sufficient materials available for your revision. JAMB is a very serious examination. And we understand the role adequate preparation plays for candidates who get very high score in JAMB.

Of course, you know that JAMB gives you 40 questions in Biology, to answer within 26 minutes. So it’s important that you prepare very well by reading the content of this page over and over.

In the following sections, you will read the 2023 JAMB Biology past questions and their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

Read Also: JAMB Questions and Answers 2023 for All Subjects

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 1 – 10]

1. The difference between the cell wall of a plant cell and animal cell is that
A. plant cell wall contains silica
B. animal cell contains stomata in its membrane
C. plant cell is made up of membranes only
D. plant cell wall contains cellulose

2. In mammals, digestion of starch starts in the
A. stomach
B. small intestine
C. mouth
D. liver

3. In the process of pollination of a flowering plant, the pollen grain must touch this structure to start off.
A. petals       B. calyx
C. ovary        D. stigma

4. All birds have
A. two-chambered heart
B. three-chambered heart
C. four-chambered heart
D. one-chambered heart

5. The list of important types of supporting tissues in plant does not include
A. collenchyma      B. cambium
C. sclerenchyma    D. xylem

6. Bones of birds are modified for flight by
A. being long
B. being cartilaginous
C. containing air spaces
D. being filled with marrow

7. The waste product of plant like glycosides, tannins, alkaloids and plant oils may be stored in the
A. xylem
B. cell vacuoles and cell wall of leaves
C. roots, stem tissues and bark
D. pith, stomata and root hairs

8. The part of the alimentary system of bird where grinding of maize occurs is
A. crop       B. gizzard
C. cloak      D. rectum

9. To study the structure of mammalian kidney in a secondary school you need
A. to get fresh kidney of a sheep or a pig
B. to get a fresh kidney of a man
C. to get a fresh kidney of a chick
D. to get a fresh kidney of a toad

10. The following are some examples of food chain in the savanna terrestrial ecosystem except
A. grass→zebra→lion
B. diatoms→crayfish→bony fish
C. seeds→weaverbird→civets
D. leaves→elephant→vulture

Answers to Biology Question Number 1 – 10

1.D      2.C     3.D     4.C     5.C
6.C      7.B      8.B     9.A    10.B

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 11 – 20]

11. The mitochondrion consists of
A. chemicals that break up complex compounds in the cells into simpler compounds
B. rich store of ribonucleic acid
C. digestive enzymes and hormones
D. protein phosphorus and fats

12. In amoeba, the ectoplasm is bounded by a thin membrane known as the
A. plasmasol             B. plasmagel
C. plasmalemma       D. protoplasm

13. Centipedes are
A. equally dangerous as millipedes
B. less dangerous than millipedes
C. more dangerous than all
D. not dangerous at all

14. Odontophore is a skeletal structure in the phylum of
A. pisces            B. echinoderms
C. mollusca       D. amphibians

15. Wattle is a name of a structure found in
A. lizard           B. chameleon
C. cock            D. dogfish

16. One of these is not a feature of the caudal vertebrae in mammal
A. they possess neural canal
B. their transverse process are poorly developed
C. their neural spines are gradually lost
D. there are not many articular surfaces

17. The inner ear has two types of coiled structure called cochlea which
A. receives sound impulses
B. has sensory cell which carry impulses to the spinal cord
C. connects to the eusta chain tube
D. possess cells sensitive to balance

18. The viruses are the smallest known organisms and are divided into two parts; the outer part and the inner part. The outer part is protein and the inner part is
A. nucleus           B. vacuole
C. particle           D. DNA and RNA

19. The thallus of a lichen consists of
A. a virus and a fungus
B. algae cells and fungal hyphae
C. bacterial and fungal cells
D. soredium and basisiopot

20. The palisade parenchyma is found in the
A. steam           B. leaf
C. flower           D. root

Answers to Biology Question Number 11 – 20

11.A    12.C    13.C     14.C     15.C
16.A    17.A    18.D     19.B     20.B

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 21 – 30]

21. Increasing complexity due to multicellularity first appeared in this animal group
A. protozoa         B. coelentrata
C. sarcodina        D. protista

22. In the angiosperms, the sieve tube members are living non-nucleated, but they are usually accompanied by
A. cork cambium         B. phloem rays
C. vascular cambium   D. companion cells

23. Abscisic acid is a chemical that prepares plants for
A. ripening fruits
B. emergence of seedlings
C. for leaf fall
D. reproduction

24. The formula below represents
C6H12O6 → 2C2H6O + 2CO2 + ATP
A. glycolysis             B. fermentation
C. photosynthesis    D. respiration

25. In any population, any specific allele will mutate at one time or another, usually to a non functional or harmful form. The proportion of gametes carrying new mutant alleles of a given locus is called
A. the mutation rate
B. the selection coefficient
C. the relative fitness
D. the lethal genotype

26. In mosses, the sporophyte generation is highly prominent producing spores in a cone-like
A. gametophyte        B. strobilus
C. Antheridium         D. archegonium

27. When Sudan 111 solution is boiled with a solution of food substances, it gives a colour black precipitate showing the presence of
A. fats and oil       B. protein
C. amino acid       D. starch

28. Plants adapted to life in salty marsh are known as
A. hydrophytes     B. xerophytes
C. halophytes       D. epiphytes

29. A circulatory system that does not allow mixing of oxygenated blood in the mammalian heart is referred to as
A. open        B. double
C. single       D. closed

30. In a pyramid of numbers, it is common to have …… with the smallest of individuals
A. secondary consumers
B. tertiary consumers
C. primary consumers
D. primary producers

Answers to Biology Question Number 21 – 30

21.B     22.D     23.C     24.B      25.A
26.D     27.A     28.C     29.B      30.B

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 31 – 40]

31. From the following list of types of mutation, identify the one that is hereditary
A. genetic mutation
B. somatic mutation
C. germinal mutation
D. gametic mutation

32. Which of these would not be a limiting factor in photosynthesis?
A. O2                 B. CO2
C. chlorophyll   D. light

33. In a cell digestive enzymes mostly occur in
A. ribosome          B. lysosome
C. mitochondria    D. plastids

34. Which of these is not a lipid?
A. wax           B. sterol
C. glycerol    D. lecithin

35. Phototropism is
A. a unilateral response to light
B. a bilateral response to light
C. both unilateral and bilateral response to light
D. a hormonal gradient created within the organ

36. The site of protein synthesis in a cell is
A. golgi apparatus       B. ribosomes
C. lysosomes                D. nucleus

37. On storage, the sweetness of corn is lost. This is because
A. polysaccharide is reconverted into soluble sugar
B. concentration of sugar increases due to storage
C. of conversion of sugar to polysaccharide
D. enzymes responsible for the conversion are lost

38. The eye worm is known as
A. Wuchereiria bancrofti
B. Brugia malayi
C. Loa loa
D. Dracunenlus medinensis

39. Which of these plants is not a pitcher plant?
A. nepenthes     B. crotalaria
C. sarracenia      D. dionaea

40. One of these arthropod is a carrier of viruses and other micro organism
A. termite      B. ant
C. bee            D. flea

Answers to Biology Question Number 31 – 40

31.C   32.A    33.B    34.C     35.A
36.B   37.C    38.C    39.B     40.D

Read Also: 20 JAMB Most Repeated Topics in Biology Exams

Conclusion

So here you have the 40 Biology JAMB Past Questions for 2023. Read them again and again. Ensure that you get very familiar with each of them such that you can readily recognize them any time. That’s what revision is all about.

Remember that you can ask for more detailed explanation to any of the above questions in case you don’t fully understand it. Don’t be shy, just scroll down and use the comments section. Drop your questions and expect comprehensive answers as soon as possible.

More so, you can help us to reach others with this post by sharing it with friends on Social Media. Just scroll down to see the Facebook and Twitter and WhatsApp buttons. Thank you so much!

See you on the next article.

Read Also: When Will JAMB Result be Out | See Release Date & Time



Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search. Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Follow us on WhatsApp via WhatsApp or Telegram or Facebook

Like and Follow us on Facebook @SURE SUCCESS NG

Join our 2024 JAMB Tutorial Classes on WhatsApp or Telegram or Facebook

Join our Aspirants Facebook Group @JAMB Tutorials & Updates

UNN Aspirants and Students, Join MY UNN DREAMS (MUD)


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

HENRY DIVINE is a dynamic young man with a vision and passion to affect his generation, especially the youth. He is an author, a psychologist, a blogger and the Initiator/Coordinator of The Sure Success Project.

Check Also

Most competitive

Effective Study Strategies to Pass JAMB Excellently in 2024

This post is about effective study strategies to pass JAMB in 2024. It is for …

Best Art Courses in Nigeria: Law

Compulsory Subjects for Law in JAMB and WAEC

This post is about the Compulsory Subjects for Law. It is specifically for WAEC and …

5 comments

  1. It’s helpful

  2. Is this legit

  3. the questions here will it appear the same way it is here in JAMB or will it be mixed

  4. No 29 is not correct. It is D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *