Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response

Literature in English JAMB Questions and Answers 2023

This is for UTME Candidates looking for Literature in English JAMB Questions and Answers 2023. Especially for those aspiring for Law, Mass communication, English and Literary Studies, and several other art courses. Here you will get genuine JAMB Literature questions and answers for 2023. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your Literature paper.

Literature in English JAMB Questions and Answers 2023

What are Literature in English JAMB Questions and Answers 2023

Literature in English JAMB Questions and Answers 2023 are the questions you should expect in your Literature paper in 2023 UTME, together with their answers.

It is very important that every candidate preparing to sit for Literature in the forthcoming 2023 JAMB examination should catch a glimpse of these questions.

In so doing, they will know what to expect in the JAMB CBT hall. Knowing exactly what to expect will boost their confidence and guarantee them a very high score.

JAMB 2023 Literature Questions and Answers 2023 Revealed!

On this page, we shall reveal Literature in English JAMB Questions and Answers 2023 for all candidates taking the Literature paper.

How lucky you are to stumble upon this important page!

The questions are genuine and the answers are accurate, and all are a product of our passion to see you excel in your JAMB and gain admission at last.

In the following sections, you will read the Literature questions you are to expect in your 2023 JAMB exam as well as their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

JAMB is a very serious examination. You will answer 40 questions in JAMB Literature 2023 within 26 minutes. So it’s important that you pay attention to the information revealed on this page.

Literature in English JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 1 – 10]

1. A reference to a work of art, person or place whether directly or indirectly is called
A. allusion          B. contrast
C. assonance      D. allegory

2. In Literature, a Dramatis Personae refers to
A. the name of the author
B. the list of characters in a play
C. the name of the central character in a play
D. the voice of the characters in a play

3. When a writer refers to past events to throw more light on current ones he is employing
A. retrospection           B. flashback
C. historical drama       D. dramatic shift

4. Which of the following is NOT a type of poem?
A. Sonnet              B. Elegy
C. Pantomime       D. Ode

5. One major narrative technique a novel shares with drama is
A. scenes            B. dialogue
C. soliloquy        D. sarcasm

6. The rivers mentioned in the novel ‘Negro Speak of Rivers’ can be found in
A. America, Europe, Asia
B. Asia, America, Africa
C. Europe, Africa, Oceania
D. America, Europe, Oceania

7. In the novel ‘Purple Hibiscus’ the life of Kambili and her brother in their father’s house can be said to be
A. fulfilling and loving
B. oppressive and fearful
C. passive and uneventful
D. quiet and peaceful

8. The Imagery used in Adeoti Shola’s “Hard lines” is
A. disappointment and despair
B. contempt and disgust
C. sacrificial and helpful
D. unpleasant and difficult

9. The Novel ‘The Old Man and the Sea’ can be described as….
A. a satire            B. an epic
C. an allegory      D. a love story

10. He stands there looking like he knows
the secret of how our sun glows.
A myth has been well propagated
that power – nuclear’s the source
(it fit the theory once of course),
but now new theories are debated.
The rhyme scheme of the stanza above is
A. ababcc        B. ababab
C. aabccb        D. aabbcc

Answers to Literature Question Number 1 – 10

1.A   2.B   3.B   4.C   5.B
6.B   7.B   8.D   9.B   10.A

Literature in English JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 11 – 20]

11. Criticism is a literary activity which seeks to
A. Find faults in a literary work
B. Analyze and evaluate a literary work
C. compare and contrast novels
D. Discover the beauty of a literary work

12. “If Winter comes, can Spring be far behind?”
Shelly, ‘Ode to the West Wind’.
The literary device used here is
A. an apostrophe        B. an allegory
C. a poetic license       D. a rhetoric

13. “The woman whose breast I sucked is gone to the worms.” Oculi, Orphan.
These lines illustrate the use of
A. sadism       B. sophism
C. satire         D. euphemism

14. When a writer deviates from the chronological arrangement of events in a literary piece, he uses
A. Anadiplosis         B. Anachrony
C. Chrestomathy     D. Anagnorisis

15. …. is used to describe the ‘god of inspiration’ in literature.
A. Muse          B. Premiere
C. Mood         D. Deux Ex Machina

16. The art of using persuasive words in literary works is known as
A. Rhetoric        B. Dilemma
C. Parody          D. Paronomasia

17. A short poem that expresses an idea in a clever way is called
A. an Epigram       B. a Limerick
C. an Ode               D. a Lyric

18. ‘This thing you are doing is too heavy for you,’ he said. ‘I went to school only a little, but I have killed many many more years in this world than you have.’ Gabriel Okara: The Voice
It can be inferred from the passage above that the
A. listener is a porter
B. listener is wise
C. speaker is a murderer
D. speaker is more experienced

19. A body of imaginative men and women of letters is generally referred to as
A. litterateur         B. laureattes
C. literaria             D. literati

20. “If I can fasten but one cup upon him with that which he had drunk tonight already, he’ll be as full of quarrel and offence as my young mistress’ dog…”
Shakespeare, Othello
From the statement above, it can be inferred that the speaker is
A. disobedient         B. quarrelsome
C. servile                  D. scheming

Answers to Literature Question Number 11 – 20

11.B   12.D   13.D   14.B   15.A
16.A   17.A   18.D   19.D   20.D

Literature in English JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 21 – 30]

21. The overwhelming pride that destroys the tragic hero is called
A. tragedy         B. nemesis
C. catharsis       D. hubris

22. ‘For seven days it rained that June; A storm half out to sea kept turning around like a dog trying to settle himself on a rug; We were the fleas that complained in his hair.’ ~ John Updike, Wash
The images set in the lines above are of
A. the days of Noah
B. rain and flood in June
C. discomfort and likely destruction
D. an animal, insects and fun

23. The technique in which both the stage and the auditorium are involved in a play production is called
A. theatre of the absurd          B. role-playing
C. audience participation        D. total theatre

24. A novel which focuses on the adventures of a rogue who does not change much in the course of the story is
A. romanesque         B. grotesque
C. picaresque            D. burlesque

25. Whereat: with blade, with bloody blameful blade,
He bravely broached his boiling bloody best.’
The dominant figure of speech in the lines above is
A. simile              B. alliteration
C. assonance      D. repetition

26. An inherent quality of the lyric is that it must
A. be sung to a musical instrument
B. be sung by the poet who composes it
C. express the poet’s subjective emotions
D. be simple and successful

27. ‘Here lies our Sovereign Lord the King,
Whose word no man relies on,
Who never said a foolish thing,
Nor ever did a wise one.’
John Wilmot’s Epitaph on King Charles II
The form of the above stanza is an example of
A. praise poem           B. lamentation
C. an epigram             D. satire poem

28. “Lift not the painted veil which those who live call life: though unreal shapes be picture there,
And it but mimic all we would believe
With colours idly spread – behind, lurk fear,”
P.B Shelley, Sonnet.
The stanza above is an example of a
A. quatrain          B. couplet
C. free verse        D. limerick

29. When a writer deviates from the chronological arrangement of events in a literary piece, he uses
A. Anadiplosis          B. Anachrony
C. Chrestomathy      D. Anagnorisis

30. A didactic poem, especially such with animals as characters may be distinctively described as a/an
A. Romance         B. gothic poem
C. limerick           D. apologue

Answers to Literature Question Number 21 – 30

21.D   22.C   23.C   24.C   25.B
26.C   27.D   28.A   29.B   30.D

Literature in English JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 31 – 40]

31. Analogy is the arrangement of two ideas that are
A. opposite       B. similar
C. symbolic       D. repetitive

32. What is the narrator of a poem called?
A. author         B. speaker
C. narrator       D. voice

33. Fights by the book of arithmetic.
The figure of speech in the line above is
A. hyperbole       B. euphemism
C. litotes             D. innuendo

34. A picaresque novel is a
A. work of fiction set in a utopian past recalling the splendour of rural life
B. psychological novel with penetrating analyses of human emotions
C. futuristic novel set in outer space
D. work of fiction tracing the adventures of a scoundrel of low birth

35. The physical setting within which the action of a narrative takes place is the
A. stage         B. scene
C. locale        D. location

36. “On the broken walls,
Bats hang away from the sun
Shadows of an ancient stranger
Cast their presence over our shoulders
A pathway leads to the abandoned gate.”
Mazisi Kunene: The Fearful Ruin
The dominant mood in the excerpt above is that of
A. exhilaration         B. pleasure
C. rage                     D. terror

37. The expression, “The ripest is the saddest encounter” is an example of
A. euphemism         B. paradox
C. hyperbole            D. metaphor

38. The point of denouement in a literary work is the
A. point at which the major character is shown in his true colours
B. point of disagreement in the narrative
C. point of resolution of the puzzling issues
D. cathartic point in a tragedy

39. “Nightfall! Nightfall!
You are my mortal enemy”
The figurative name for the manner in which Nightfall is directly addressed is
A. allusion            B. an ode
C. metaphor        D. apostrophe

40. In literary convention, ‘aside’ is used to
A. make a pointed remark
B. emphasize scenes as different from acts
C. distinguish between events
D. gossip about other characters

Answers to Literature Question Number 31 – 40

31.B   32.B   33.D   34.D   35.D
36.D   37.B   38.C   39.D   40.A

Read Also: 10 JAMB Most Repeated Topics in Literature Exams 2023

Conclusion

So here you have the 40 Literature Questions you can expect in your 2023 JAMB examination. Read them again and again. Ensure that you get very familiar with each of them such that you can readily recognize them any time.

Remember that you can ask for more detailed explanation to any of the above questions in case you don’t fully understand it. Don’t be shy, just scroll down and use the comments section. Drop your questions and expect comprehensive answers as soon as possible.

More so, you can help us to reach others with this post by sharing it with friends on Social Media. Just scroll down to see the Facebook and Twitter and WhatsApp buttons. Thank you so much!

See you on the next article.



Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search. Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Follow us on WhatsApp via WhatsApp or Telegram or Facebook

Like and Follow us on Facebook @SURE SUCCESS NG

Join our 2024 JAMB Tutorial Classes on WhatsApp or Telegram or Facebook

Join our Aspirants Facebook Group @JAMB Tutorials & Updates

UNN Aspirants and Students, Join MY UNN DREAMS (MUD)


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

Henry Divine is a passionate educator and seasoned blogger with a strong commitment to providing valuable insights and resources to the education community. With over 6 years of experience in the field, Henry's articles are well-researched, authoritative, and tailored to meet the needs of teachers, students, and parents alike. Through his blog, Henry aims to empower readers with practical tips, innovative strategies, and evidence-based practices to foster lifelong learning and academic success. Follow Henry for the latest updates and expert advice on all things education.

Check Also

Best Art Courses in Nigeria: Law

Compulsory Subjects for Law in JAMB and WAEC

This post is about the Compulsory Subjects for Law. It is specifically for WAEC and …

jamb subject combination for banking and finance

JAMB Subject Combination for Banking and Finance

If you are a JAMBite and have made up your mind to study Banking and …

2 comments

  1. 😁thanks for this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *