Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Free Download]

This is for UTME Candidates looking for Mathematics JAMB Questions and Answers 2023. Especially for those aspiring for Engineering Sciences, Physical Sciences and a few other courses in Bus Admin, Economics and a few other courses requiring Mathematics in JAMB. Here you will get genuine JAMB Mathematics questions and answers for 2023 set. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your own Mathematics paper.

Chemistry JAMB Questions and Answers 2023

What are Mathematics JAMB Questions and Answers 2023

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 are the past questions of Mathematics paper for 2023 UTME, together with their answers.

If you are a candidate preparing to sit for Mathematics in the forthcoming JAMB examination, it is very important that you revise with these past questions.

In so doing, you will know what the set before them saw in the JAMB CBT hall. That would give you an idea of what to expect in your own set because JAMB follows the same pattern in setting their questions. More so, revising these questions several times will boost your confidence and guarantee you a very high score.

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 for Your Revision

On this page, we shall show you the real Mathematics JAMB Questions and Answers taken by the 2023 candidates.

The correct answers to the questions are also provided alongside.

We are providing these past questions to ensure that you have sufficient materials available for your revision. JAMB is a very serious examination. And we understand the role adequate preparation plays for candidates who get very high score in JAMB.

Of course, you know that JAMB gives you 40 questions in Mathematics, to answer within 26 minutes. So it’s important that you prepare very well by reading the content of this page over and over.

In the following sections, you will read the 2023 JAMB Mathematics past questions and their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 1 – 10]

1. Find n if 31410 – 2567 = 340n
A. 7      B. 8      C. 9      D. 10

2. What is the difference between 1.867551 correct to four significant figures and 1.867551 correct to four decimal places?
A. 5 x 10-3      B. 4 x 10-4
C. 5 x 10-4      D. 10 x 10-3

3. In an examination, all the candidates offered at least one of English and French, if 52% offered French and 65% offered English, what percentage offered French only?
A. 17%       B. 35%
C. 48%       D. 45%

4. Find the range of values of x satisfying the inequalities 2x – 5 < 7 and 25 + 2x > 15
A. 5 < x < 6        B. -5 < x < 6
C. -6 < x < 5      D. -6 < x < -5

5. If the 8th term of an A.P is three times the second term and the sum of the first three terms is 18, find the first term of the A.P.
A. 4     B. 2     C. 8     D. 3

6. A chord of a circle of radius 10cm is drawn 8cm from the centre of the circle. Find the length of the chord.
A. 6cm       B. 2√41cm
C. 12cm     D. √41cm

7. Find the equation of the line which passes through (-2, 1) and is perpendicular to the line 4x – 2y + 1 = 0.
A. 2y – x – 4 = 0      B. 2y + x = 0
C. 2y – x = 0            D. y – 2x – 5 = 0

8. If a line is parallel to the line 2y – rx + 4 = 0 and perpendicular to the line 4y+ x – 28 = 0, then the value of r is
A. 4     B. 8    C. -8     D. -4

9. The first derivative of y = (2 + 3x)4 at x = -1 is
A. 12     B. -12    C. 4    D. -4

10. The minimum value of (x) = x2 – 4x + 5 in the interval [1,-1] is
A. -2    B. 10    C. 4     D. 5

Answers to Mathematics Question Number 1 – 10

1.A   2.B   3.B   4.B   5.A
6.C   7.B   8.B   9.B   10.A

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 11 – 20]

11. A company is to select three different handset phones from five different types of Nokia brand and two different types of Samsung brand. In how many ways can the company choose the handsets, so as to include at least one Samsung brand?
A. 15    B. 25   C. 35     D. 45

12. The average of three numbers is 325. If the sum of two of the numbers is 1314, find the third number in base 6.
A. 436      B. 346
C. 236      D. 326

13. Three times the second term plus the seventh term of an AP is equal to the twelfth term. Find the relationship between the first term a and the common difference d.
A. 3a – 2d = 0       B. 3a + 2d = 0
C. 3a + d = 0        D. 3a – d= 0

14. A fence of 36m is to be built to make three sides of a rectangular compound, the fourth side being a building. Find the possible lengths of the shorter sides of the compound if the area enclosed is 160m2.
A. 20m, 10m        B. 16m, 8m
C. 20m, 16m        D. 10m, 8m

15. A bag contains 4x First bank ATM cards, (2x – 1) UBA bank ATM cards and 3(x + 1) Zenith Bank ATM cards. If the probability of picking a First Bank ATM is 2/5; how many UBA Bank ATM cards are in the bag?
A. 3       B. 8
C. 9       D. 20

16. Express the product of 0.000128 and 0.00125 in standard form.
A. 1.6 x 10-11          B. 1.6 x 10-5
C. 1.6 x 10-7           D. 1.6 x 10-4

17. Make x the subject of the relation y = 3 – lnx.
A. e3 – y    B. ey – 3
C. y/3      D. 3/y

18. A student dropped an object from a building 100m high. If the height of the object above the ground after t seconds is 100 + 4.9t2 m, how fast is it falling 3 seconds after it is dropped?
A. 14.7m/sec        B. 85.3m/sec
C. 29.4m/sec        D. 70.6m/sec

19. An investor who invested N6,500.00 at some simple interest rate collected a total amount of N7,800.00 after four years. How much simple interest would he have collected after two years if he had invested N9,000.00?
A. N1,000.00        B. N10,000.00
C. N5,400.00        D. N900.00

20. Differentiate (cosθ + sinθ)2 with respect to θ.
A. 2cos2θ         B. 2sin2θ
C. -2cos2θ       D. -2sin2θ

Answers to Mathematics Question Number 11 – 20

11.B   12.B   13.A   14.D   15.A
16.C   17.A   18.C   19.D   20.A

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 21 – 30]

21. If the sum of the roots of the equation 2x2 – 5px + 8 = 0 is five times the product of the roots, find the value of p.
A. -8         B. 1/8
C. 8          D. -1/8

22. Find the area of region enclosed by the curve y = 2 – x2 and the line y = -x.
A. 3/2          B. 9
C. 3              D. -9/2

23. If x – 1 is a factor of 3x3 – px2 + 5x – 3p, find the value of p.
A. -2      B. 2      C. ½      D. -½

24. In a school, 180 students offer Mathematics or Physics or both. If 125 offer Mathematics and 105 offer Physics. How many students offer Mathematics only?
A. 75    B. 80   C. 55    D. 125

25. Find the value of x for which 3(24x + 3) = 96
A. 2     B. -2     C. ½     D. -½

26. The cost of renovating a 5m square room is N500. What is the cost of renovating a 10m square room?
A. N1, 000       B. N2, 500
C. N2, 000       D. N10, 000

27. Find the rate of change of the total surface area S of a sphere with respect to its radius r when r = 2.
A. 8p     B.16p     C. 10p     D. 14p

28. Differentiate (cosθ + sinθ)2 with respect to θ.
A. 2cos2θ       B. 2Sin2θ
C. -2cos2θ     D. -2sin2θ

29. A polynomial in x whose zeroes are 2, 1 and -3 is
A. x3 – 7x + 6 = 0          B. x3 + 7x – 6 = 0
C. x3 – 7x – 6 = 0           D. x3 + 7x + 6 = 0

30. Find the range of values of x for which 7x – 3 > 3x + 4.
A. x < 7/4       B. x > 7/4
C. 7x < 4        D. -4 x < 7

Answers to Mathematics Question Number 21 – 30

21.C   22.D   23.B   24.A   25.C
26.C   27.B   28.A   29.A   30.B

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 31 – 40]

31. Let P be a probability function on set S, where S = {C1, C2, C3, C4}. Find P(C3) if P(C1) = 3/10 and P(C4) = 1/4.
A. ⅖       B. ½      C. ⅙      D. ⅓

32. Calculate the standard deviation of the following data 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.
A. 2     B. 4      C. 10     D. 11

33. If w is the mode and z is the median of the following set of numbers: 2.4, 2.1, 1.6, 2.6, 2.6, 3.7, 2.1 and 2.6, then (3w, 2z) is
A. (2.6, 2.5)      B. (2.1, 2.5)
C. (7.8, 5.0)      D. (6.2, 5.0)

34. A trapezium has two parallel sides of length 6cm and 8cm. If the area is 42cm2, find the distance between the parallel sides.
A. 6cm       B. 7cm
C. 8cm       D. 5cm

35. An arc of a circle of length 22cm subtends an angle of 3yo at the centre of the circle. Find the value of y, if the radius of the circle is 7cm.
A. 30o      B. 60o     C. 120o       D. 150o

36. Find the locus of a point which moves such that its distance from the line y = 3 is a constant k.
A. y = 3 + k        B. y = 3 – k
C. y = 3 + k        D. y = k – 3

37. If x + 1 is a factor of the polynomial 5x2 – 4px + 3, find the value of p.
A. ½      B. 2     C. -2    D. -½

38. Find the point of intersection of the lines 2x + 3y – 21 = 0 and x – 2y – 7 = 0.
A. (9, 1)               B. (1, 9)
C. (15/2 , 2)         D. (-9, -1)

39. Find the value of n if 13n + 24n = 41n
A. 8    B. 7    C. 6    D. 5

40. A polygamist decided to give 20% of his monthly income to his three wives as their monthly allowance. The eldest wife got 45% of the allowance and the youngest got 25%. How much was the man’s monthly income if the second wife got ₦3,000.00?
A. ₦50,000.00          B. ₦33,000.00
C. ₦60,000.00          D. ₦45,000.00

Answers to Mathematics Question Number 31 – 40

31.C   32.A   33.C   34.A   35.B
36.C   37.C   38.A   39.C   40.A

Read Also: 20 JAMB Most Repeated Topics in Mathematics Exams 2023

Conclusion

So here you have the 40 Mathematics JAMB Past Questions for 2023. Read them again and again. Ensure that you get very familiar with each of them such that you can readily recognize them any time. That’s what revision is all about.

Remember that you can ask for more detailed explanation to any of the above questions in case you don’t fully understand it. Don’t be shy, just scroll down and use the comments section. Drop your questions and expect comprehensive answers as soon as possible.

More so, you can help us to reach others with this post by sharing it with friends on Social Media. Just scroll down to see the Facebook and Twitter and WhatsApp buttons. Thank you so much!

See you on the next article.



Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search. Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Follow us on WhatsApp via WhatsApp or Telegram or Facebook

Like and Follow us on Facebook @SURE SUCCESS NG

Join our 2024 JAMB Tutorial Classes on WhatsApp or Telegram or Facebook

Join our Aspirants Facebook Group @JAMB Tutorials & Updates

UNN Aspirants and Students, Join MY UNN DREAMS (MUD)


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

Henry Divine is a passionate educator and seasoned blogger with a strong commitment to providing valuable insights and resources to the education community. With over 6 years of experience in the field, Henry's articles are well-researched, authoritative, and tailored to meet the needs of teachers, students, and parents alike. Through his blog, Henry aims to empower readers with practical tips, innovative strategies, and evidence-based practices to foster lifelong learning and academic success. Follow Henry for the latest updates and expert advice on all things education.

Check Also

Best Art Courses in Nigeria: Law

Compulsory Subjects for Law in JAMB and WAEC

This post is about the Compulsory Subjects for Law. It is specifically for WAEC and …

jamb subject combination for banking and finance

JAMB Subject Combination for Banking and Finance

If you are a JAMBite and have made up your mind to study Banking and …

2 comments

  1. I dont understand no 15

  2. I don’t understand no 1 question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *