Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Business Studies

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2023 Questions and Answers Business Studies. The Business Studies paper is compulsory for all candidates regardless of their school. So, here you will get genuine Junior WAEC 2023 Questions and Answers for Business Studies. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your paper.

junior waec 2023 questions and answers business studies

What are Junior WAEC 2023 Questions and Answers Business Studies?

Junior WAEC 2023 Questions and Answers are the questions you should expect in your Business Studies paper in 2023 BECE, together with their answers.

It is very important that every candidate preparing to sit for in the forthcoming 2023 BECE examination should catch a glimpse of these questions.

In so doing, they will know what to expect in the exam hall. Knowing exactly what to expect will boost their confidence and guarantee them a very high score.

Junior WAEC 2023 Business Studies Questions and Answers Revealed!

On this page, we shall reveal Junior WAEC 2023 Questions and Answers for all candidates taking the Business Studies paper.

How lucky you are to stumble upon this important page!

The questions are genuine and the answers are accurate, and all are a product of our passion to see you excel in your BECE and proceed to Senior Secondary School.

In the following sections, you will read the Business Studies questions you are to expect in your 2023 Junior WAEC exam as well as their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

BECE is a very serious and important examination. You will answer 50 questions in BECE 2023 within 2 hours. So it’s important that you pay attention to the information revealed on this page.

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Business Studies [Numbers 1 – 10]

junior waec candidates in bece hall

1.  Aids to trade consists of ______
A. banking             B. insurance
C. advertising        D. all of the above

2.  One of the following is not an element of Business studies?
A. book keeping         B. physics
C. keyboarding           D. commerce

3.  Which of the following is not extractive occupation?
A. farming            B. fishing
C. mining             D. driving

4.  A type of advertising meant for the public to introduce new products is called _____
A. informative                B. persuasive
C. competitive                D. mass and specific

5.  The method in which duties are carried out in respect of performance of business activities of an organization is called _______
A. office procedure           B. business studies
C. service render               D. office performance

6. Which of the following is not a reward for being truthful?
A. Bad reputation              B. good reputation
C. promotion                     D. useful suggestion

7. The person that is the sole provider of business capital and suffers losses alone is called a _____
A. partner                   B. salesman
C. trader                     D. sole proprietor

8. Mrs Omitunde bought stationeries from a bookshop and pays cash. The book seller will give her _____
A. an invoice               B. an order
C. a voucher               D. a receipt

9. The Head of the sales department is _____
A. purchases manager              B. sales manager
C. personnel manager              D. chief marketer

10. An insurance policy that covers accidents on sea is known as _____
A. fire insurance                 B. life assurance
C. marine insurance            D. burglary insurance

Answers to Question Number 1 – 10

1.D   2.B   3.D   4.A   5.A
6.A   7.D   8.D   9.B   10.C

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Business Studies [Numbers 11 – 20]

11. Which office machine is used to hold two or more papers together?
A. perforator          B. stapler
C. nail                     D. office pin

12. The process whereby documents are kept for future reference is called _____
A. bookkeeping         B. filing
C. banking                 D. warehousing

13. The following are expected of receptionist except _____
A. dedication to duty          B. politeness
C. rudeness                         D. tolerance

14. Which of the following is not part of business studies?
A. commerce                  B. office practice
C. bookkeeping              D. mathematics

15. The source document that serve as evidence that money has been paid is _____
A. receipt                      B. debit note
C. credit note                D. invoice

16.  A/C means ____
A. accompany              B. account
C. accountant               D. acquired

17.  The apex bank in Nigeria is ______
A. Zenith bank                     B. Federal Apex Bank
C. National Apex Bank         D. Central Bank of Nigeria

18.  Exchange of goods for goods is called ______
A. barter                B. sales
C. trade                 D. butter

19.  The following can be insured against except _______
A. gambling              B. goods
C. building                D. life

20.  The following businesses are legal except ______
A. carpentry             B. smuggling
C. teaching               D. trading

Answers to Question Number 11 – 20

11.B  12.B  13.C  14.D  15.A
16.B  17.D  18.A  19.A  20.B

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Business Studies [Numbers 21 – 30]

21. The book signed by the people who visit an organisation is known as _____
A. visitor’s book                B. welcome book
C. office book                    D. time book

22. Insurer in insurance business is the _____
A. insurance company           B. agent of the insured
C. broker of the insured         D. risk giver

23. An introductory card is another name for _____
A. business card              B. quotation form
C. requisition form          D. inventory form

24. A business with unlimited number of shareholders is known as _____
A. sole proprietor           B. private company
C. partnership                D. public company

25. ______ type of insurance deals with stealing.
A. burglary                   B. comprehensive
C. assurance                 D. third party

26.  The insurance policy on goods transported on water is known as ________
A. third party               B. burglary
C. compensation         D. marine

27.  Moving goods from Nigeria to Ghana is called _______
A. export trade            B. gift of unit
C. import trade            D. production

28.  The act of passing information from one place to the other is called _____
A. ware housing             B. communication
C. advertising                 D. transportation

29.  A type of business owned and run by one person is known as _____
A. co-operative              B. sole proprietorship
C. company                   D. partnership

30.  Division of labour _______ output
A. decreases                 B. disallows
C. increases                  D. releases

Answers to Question Number 21 – 30

21.A   22.A   23.A   24.D   25.A
26.D   27.A   28.B   29.B   30.C

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Business Studies [Numbers 31 – 40]

31.  _______ is the arrangement of wants according to priority.
A. choice                         B. scarcity
C. scale of preference     D. opportunity cost

32.  A trade between two or more countries is called _____
A. international trade             B. local trade
C. domestic trade                   D. home trade

33.  Another name for home trade is _______
A. foreign trade               B. international trade
C. cosmetic trade             D. domestic trade

34.  The following are documents used in buying and selling except ______
A. order              B. catalogue
C. invoice            D. visitor’s book

35.  The money used to start business is recorded on which side of the cash book?
A. debit side           B. credit side
C. creditor side       D. debtor side

36. An office machine used to store data to bring out information is called _____
A. printer                  B. computer
C. typewriter            D. scanner

37. Which of these is NOT a traditional means of communication?
A. town crier          B. telephone
C. talking drum     D. king heralds

38. An office machine used to destroy unwanted documents or letters in the office is called?
A. shredding machine      B. perforator
C. computer                     D. duplication machine

39. Handwritten materials which are ready for keyboarding are regarded as _____
A. carbon paper              B. waste
C. manuscript               D. material

40. Any activities in which people engaged themselves in order to earn a living is termed _____
A. promotion                B. communication
C. occupation               D. interest

Answers to Question Number 31 – 40

31.C   32.A   33.D   34.D   35.B
36.B   37.B   38.A   39.C   40.C

Read Also: 7 Key Strategies to Deal with Exam Stress and Anxiety

Theory Questions

1a. Mention four disadvantages of road transportation.
1b. Mention two means of communication.
1c. Write two advantages of air transportation.

2a. List four procedures of making payment preparing bills and invoice.
2b. Mention four items used in making payment.

3a. What is the meaning of office procedures.
3b. Define following concepts;
i. Communication
ii. Advertising
iii. Transportation

3c. What is the purpose of trial balance?

3d. Name two uses of trial balance.

Conclusion

So here you have the 40 Questions you can expect in your 2023 BECE Business Studies examination. Read them again and again. Ensure that you get very familiar with each of them such that you can readily recognize them any time.

Remember that you can ask for more detailed explanation to any of the above questions in case you don’t fully understand it. Don’t be shy, just scroll down and use the comments section. Drop your questions and expect comprehensive answers as soon as possible.

More so, you can help us to reach others with this post by sharing it with friends on Social Media. Just scroll down to see the Facebook and Twitter and WhatsApp buttons. Thank you so much!

See you on the next article.

Read Also: Junior WAEC TimeTable 2023 is Out

YouTube player


Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search. Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Follow us on WhatsApp via WhatsApp or Telegram or Facebook

Like and Follow us on Facebook @SURE SUCCESS NG

Join our 2024 JAMB Tutorial Classes on WhatsApp or Telegram or Facebook

Join our Aspirants Facebook Group @JAMB Tutorials & Updates

UNN Aspirants and Students, Join MY UNN DREAMS (MUD)


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

Henry Divine is a passionate educator and seasoned blogger with a strong commitment to providing valuable insights and resources to the education community. With over 6 years of experience in the field, Henry's articles are well-researched, authoritative, and tailored to meet the needs of teachers, students, and parents alike. Through his blog, Henry aims to empower readers with practical tips, innovative strategies, and evidence-based practices to foster lifelong learning and academic success. Follow Henry for the latest updates and expert advice on all things education.

Check Also

junior waec questions and answers

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Basic Technology PDF

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2024 Questions and Answers Basic Technology. …

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Home Economics

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Igbo Language

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2024 questions and Answers Igbo Language. …

33 comments

  1. Blessing Emmanuel James

    Nice app and helped me alot please I
    need order subject

  2. IS THIS ALSO FOR GABON

  3. Is this also for plateau state

  4. I hope this questions are going to come out for this 2023_2024. And plz I need reply now

  5. Is it for oyo state too or not

  6. Erege Emmanuel

    Is this also for Rivers state.

  7. Perfect chimene

    yes it is d’same

  8. All of the theory

  9. 4 disadvantage of road transportation
    Two means of communication
    Two advantage of air transportation
    List four procedure of making payments preparing bills and invoice
    Mention four items in used in making office procedure
    What is office procedure
    What is the purpose of trial balance
    Name 2 use if trial balance

  10. It helped a lot but I need pre-vocational studies asap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *