Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2023 Mathematics Questions and Answers. The Mathematics paper is compulsory for all candidates regardless of their school. So, here you will get genuine Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your Mathematics paper.

junior waec 2023 english questions and answers

What are Junior WAEC 2023 Mathematics Questions and Answers

Junior WAEC 2023 Mathematics Questions and Answers are the questions you should expect in your Mathematics paper in 2023 BECE, together with their answers.

It is very important that every candidate preparing to sit for Mathematics in the forthcoming 2023 BECE examination should catch a glimpse of these questions.

In so doing, they will know what to expect in the exam hall. Knowing exactly what to expect will boost their confidence and guarantee them a very high score.

Junior WAEC 2023 Mathematics Questions and Answers Revealed!

On this page, we shall reveal Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics for all candidates taking the Mathematics paper.

How lucky you are to stumble upon this important page!

The questions are genuine and the answers are accurate, and all are a product of our passion to see you excel in your BECE and proceed to Senior Secondary School.

In the following sections, you will read the Mathematics questions you are to expect in your 2023 Junior WAEC exam as well as their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

BECE is a very serious and important examination. You will answer 50 questions in BECE Mathematics 2023 within 2 hours. So it’s important that you pay attention to the information revealed on this page.

Read Also: Junior WAEC 2023 Questions and Answers for All Subjects

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics [Numbers 1 – 10]

junior waec candidates in bece hall

1. Each interior angle of a regular polygon is 2y + 36o. If each exterior angle of the polygon is 2y, find the value of y.
A. 34°
B. 36°
C. 72°
D. 87°

2. The pie chart shows the proportion of the cost of producing a television set. The total cost of production is N 18,000.00. Use the pie chart to answer Question 16 and 17. What fraction of total cost is spent on labour?
A. 1/6
B. 1/4
C. 7/12
D. 5/7

3. Find the difference between the cost of labour and materials.
A. N3,000.00
B. N4,500.00
C. N6,000.00
D. N10,500.00

4. Factorize: 12p2q – 9q2
A. 3(4p2 -3q)
B. pq(4p2 -3q)
C. pq (12p – 9q)
D. 3q (4p2 – 3q)

5. Which of the following figures does not have a line of symmetry?
A. Rhombus
B. Rectangle
C. Parallelogram
D. Kite

6. Simplify 1 1/2 + 2 1/2 x 3/4 – 1/2
A. 3 3/4
B. 3 1/4
C. 2 3/4
D. 1 3/4

7. Evaluate 0.6721 x 0.0261 and express your answer in standard form.
A. 1754x 104
B. 1754×10-3
C. 1.754×10-3
D. 1.754×10-2

8. The bearing of a town Q from a town P is 045o. Find the bearing of P from Q.
A. 090°
B. 135°
C. 180°
D. 225°

9. Express 4.34 x 10-3 in decimal.
A. 43.400
B. 4.3400
C. 0.04340
D. 0.00434

10. If the average of 5, 8, b, 9 and 4 is 7. Find the value of b.
A. 9
B. 8
C. 7
D. 5

Answers to Mathematics Question Number 1 – 10

1.B     2.C      3.C       4.D        5.C
6.B     7.D     8.D       9.D        10.A

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics [Numbers 11 – 20]

11. If x is an acute angle and tan x = 5/12, evaluate sin x
A. 5/13
B. 5/12
C. 12/13
D. 11/12

12. Express the true bearing 196° as a compass bearing.
A. S16°W
B. S16°E
C. S32°W
D. S32°E

13. Find the L.C.M of 8 and 9.
A. 17
B. 36
C. 48
D. 72

14. Round off 0.0625 to 3 decimal places.
A. 0.063
B. 0.064
C. 0.065
D. 0.165

15. Simplify [(-2) x (+2)] / (-6)
A. 12
B. 4
C. -4
D. -12

16. Find the size of the lettered angle in the figure below.
A. 180°
B. 100°
C. 96°
D. 80°

17. Solve 2(x + 15) = 18
A. 12
B. 6
C. -6
D.-12

18. What is the coefficient of x and y = 6x -1?
A. -6
B. -1
C. 1
D. 6

19. Which of the following are Pythagorean triples?
I. (3,4,5)    II. (5,12,13)    III. (8,13,17)
A. I only
B. II only
C. I and II only
D. II and III only

20. The volume of a cone of height h and base radius r is given by:
A 1/3 πrh
B. 1/3 πr2h
C. πrh
D. πr2h

Answers to Mathematics Question Number 11 – 20

11.A      12.A      13.D      14.A       15.D
16.A      17.C      18.D      19.C       20.B

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics [Numbers 21 – 30]

21. What is the place value of 7 in the number 526.97?
A. 7 hundreds B. 7 Tens C. 7 Units D. 7 Tenths E. 7 Hundredths

22. Find the positive difference between -8 and -14
A. -22 B. -6 C. 11 D. 22 E. 6

23. Find the smallest number that 60 must be multiplied with to give a perfect square
A. 15 B. 10 C. 6 D. 5 E. 3

24. A man spends 1/4 of his monthly income on children’s school fees and 3/5 on home affairs. What fraction of his income is left?

25. Find the value of 16 x 2 – 3 + 14 ÷ 7
A. 15 B. 20 C. 26 D. 28

26. The sum of angles on a straight link is
A. 90 degrees B. 45 degrees C. 135 degrees D. 180 degrees E. 270 degrees

27. If the bearing of A from B is 135 degrees, what is the bearing of B from A?
A. 90 degrees B. 45 degrees C. 135 degrees D. 315 degrees E. 360 degrees

28. Approximate 5.7255 to the nearest thousandth.
A. 5.7      B. 5.725       C. 5.7255        D. 5.726

29. Write in figure: six hundred and fifty-eight million, one hundred and twenty-five thousand and one.
A. 658,125,100 B. 658,125,101 C. 658,125,001 D. 658,125,000 E. 658,105,001

30. Find the diameter of a circle whose circumference is 44cm
A. 44cm B. 28cm C. 22cm D. 14cm E. 7 cm

Answers to Mathematics Question Number 21 – 30

21.C       22.A      23.D       24.C      25.B
26.B      27.D      28.C        29.C      30.A

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics [Numbers 31 – 40]

31. Express 0.00254 in standard form.
A. 2.54 x 10-1 2.54 x 10-2 C. 2.54 x 10-3 D. 2.54 x 10-4E. 2.54 x 10-5

32. Find the sum of prime factors in 60.
A. 5 B. 7 C. 8 D. 10

33. Round off 6827 to the nearest ten.
A. 6820 B. 6821 C. 6830 D. 6900 E. 7000

34. Express N32.00 as a ratio of N72.00.
A. 34:16 B. 16:34 C.9:4 D. 4:9 E. 1:2

35. Find the L.C.M. of 20a2 and 32ab.
A. 4a B. 16a2b C. 160a2b D. 160ab2 320a2b

36. Add the following 1011two, 1111 two and 101111 two.
A. 111110 two 10111two C. 1001001 two D. 1001101 two E. 11001101 two

37. Find the H.C.F of 108 and 72.
A. 9 B. 18 C. 27 D. 36 E. 72

38. Increase 4500kg by 15%.
A. 300kg B. 675kg C. 3825kg D. 5175kg E. 67500kg

39. Find the product of the L.C.M. and H.C.F. of the following numbers 9, 12 and 18.
A. 6 B. 18 C. 36 D. 108 E. 216

40. If N240,000.00 is shared among 3 people in the ratio 5:4:3, what is the least share?
A. N100,000.00 B. N96,000.00 C. N80,000.00 D. N60,000.00 E. N52,000.00

Answers to Mathematics Question Number 31 – 40

31.C     32.A     33.D      34.B      35.B
36.D     37.B     38.C      39.C      40.A

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Mathematics [Numbers 41 – 50]

41. Find the simple interest on N30,000.00 for 3½ years at 5% per annum.
A. N5,250.00 B. N5,775.00 C. N10,750.00 D. N11,550.00 E. N15,770.00

42. Find the square root of 9 x 16 x 25. A. 3600 B. 360 C. 60 D. 25 E. 9

43. A desktop computer is bought for N45,000.00 and sold for N30,000.00. Find the loss per cent. A. 45.00% B. 33.33% C. 30.00% D. 15.33% E. 00%

44. Arrange in descending order of magnitude 3/5, ½, 4/7, 5/9
A. 3/5, 4/7, 1/2., 5/9 B. ½, 4/7, 3/5, 5/9 C. 3/5, 4/7, 5/9, ½ D. 4/7, 3/5, ½, 5/9 E. 5/9, 3/5, 4/7, ½.

45. On every sale of goods worth N10,000.00, there is a commission of N550.00. If an agent delivers N150,000.00, find his commission.
A. N1,250.00           B. N2,250.00             C. 4,150.00             D. N7,250.00

46. Multiply 1001101two by 111two.
A. 1001101two      B. 1000101two       C. 1001001two       D. 1010001two

47. A Toyota Hilux uses 100 litres of fuel in a distance of 250km. How many litres of fuel will it use for a distance of 150 kilometres?
A. 50 litres    B. 60 litres      C. 80 litres        D. 133 litres

48. Reciprocal of 0.65 to three significant figure is?
A. 1.54      B. 1.538         C. 1.53         D. 1.500       E. 54

49. The length of a basketball pitch can be divided into 12 parts, each 25cm long. How many parts, each 20cm long can be obtained from the pitch?
A. 12      B.13        C.14        D.15

50. What is the probability that a pregnant woman will give birth to a boy?
A. 1       B. 1/2        C. 1/3       D.1/4

Answers to Mathematics Question Number 41 – 50

…loading

Read Also: 7 Strategies to Deal with Exam Stress and Anxiety

Conclusion

So here you have the 50 Mathematics Questions you can expect in your 2023 BECE examination. Read them again and again. Ensure that you get very familiar with each of them such that you can readily recognize them any time.

Remember that you can ask for more detailed explanation to any of the above questions in case you don’t fully understand it. Don’t be shy, just scroll down and use the comments section. Drop your questions and expect comprehensive answers as soon as possible.

More so, you can help us to reach others with this post by sharing it with friends on Social Media. Just scroll down to see the Facebook and Twitter and WhatsApp buttons. Thank you so much!

See you on the next article.

Read Also: Junior WAEC Time Table 2023 is Out

YouTube player


Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search. Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Follow us on WhatsApp via WhatsApp or Telegram or Facebook

Like and Follow us on Facebook @SURE SUCCESS NG

Join our 2024 JAMB Tutorial Classes on WhatsApp or Telegram or Facebook

Join our Aspirants Facebook Group @JAMB Tutorials & Updates

UNN Aspirants and Students, Join MY UNN DREAMS (MUD)


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

HENRY DIVINE is a dynamic young man with a vision and passion to affect his generation, especially the youth. He is an author, a psychologist, a blogger and the Initiator/Coordinator of The Sure Success Project.

Check Also

junior waec questions and answers

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Basic Technology PDF

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2024 Questions and Answers Basic Technology. …

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Home Economics

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Igbo Language

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2024 Ouestions and Answers Igbo Language. …

38 comments

  1. this is wonderful for all students i guess

  2. I don’t understand everything

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *