Got a Question? Drop Your Question Right >HERE< - Get an Immediate Response

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Basic Science PDF

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2023 Basic Science Questions and Answers. The Basic Science paper is compulsory for all candidates regardless of their school. So, here you will get genuine Junior WAEC 2023 Questions and Answers Basic Science. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your Basic Science paper.

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Basic Science PDF

What are Junior WAEC 2023 Basic Science Questions and Answers

Junior WAEC 2023 Basic Science Questions and Answers are the questions you should expect in your Basic Science paper in 2023 BECE, together with their answers.

It is very important that every candidate preparing to sit for Basic Science in the forthcoming 2023 BECE examination should catch a glimpse of these questions.

In so doing, they will know what to expect in the exam hall. Knowing exactly what to expect will boost their confidence and guarantee them a very high score.

Junior WAEC 2023 Basic Science Questions and Answers Revealed!

On this page, we shall reveal Junior WAEC 2023 Questions and Answers Basic Science for all candidates taking the Basic Science paper.

How lucky you are to stumble upon this important page!

The questions are genuine and the answers are accurate, and all are a product of our passion to see you excel in your BECE and proceed to Senior Secondary School..

In the following sections, you will read the Basic Science questions you are to expect in your 2023 Junior WAEC exam as well as their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

BECE is a very serious and important examination. You will answer 50 questions in BECE Basic Science 2023 within 2 hours. So it’s important that you pay attention to the information revealed on this page.

Read Also: Junior WAEC 2023 Questions and Answers for All Subjects

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Basic Science [Numbers 1 – 10]

junior waec candidates in bece hall

1. Radioactivity is the spontaneous …. of the nuclei of some elements to give off radiation in the form of particles of rays.
A. aggregation
B. disintegration
C. formation
D. integration

2. Sound is produced by….
A. bright source of light.
B. stationary material objects with wide surfaces.
C. vibrating particles carrying electric charges.
D. vibrating surfaces of material objects.

3. Which of the following is NOT a types of skill?
A. Desktop publishing and networking
B. Farming
C. Internet browsing
D. Walking and crawling

4. Materials that do NOT allow electric current to pass through them are called electrical….
A. conductors.
B. insulators.
C. loads.
D. resistors.

5. Electricity is usually obtained from….
A. battery or cell.
B. electric light bulb.
C. electric motor
D. good electrical conductors.

6. The region around a magnet within which magnetic force of attraction or repulsion can be felt is called magnetic….
A. field.
B. flux.
C. polarity.
D. space.

7. The live wire in an electrical circuit is at a …. than the neutral wire.
A. equal potential
B. higher potential .
C. lower potential
D. similar potential

8. Pollution is an example of….
A. right application of science.
B. wrong application of science.
C. both right and wrong application of science.
D. eating raw food at night.

9. Glass is made from one of the following solid materials.
A. Gold
B. Limestone
C. Sand
D. Salt

10. Agricultural use of land include all the following EXCEPT….
A. animal farming.
B. crop farming.
C. farm settlements
D. road construction.

Answers to Basic Science Question Number 1 – 10

1. B      2. D       3. D     4. B      5. A
6. A      7. B       8. B      9. C     10.D

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Basic Science [Numbers 11 – 20]

11. Which of the following is NOT an example of string instrument?
A. Trumpet
B. Harp
C. Violin
D. Viola

12. Which of these statement is NOT correct about family trait?
A. Family traits could be dominant or recessive
B. Family traits are transmittable
C. Family traits are passed from one sibling to another
D. Family traits are use to trace siblings

13. Soil erosion can be defined as….
A. addition of humus to the soil.
B. addition of top soil.
C. it is the removal of the top soil.
D. it is the breaking of rocks.

14. Which of the following will not cause flooding?
A. Dam wall bursting
B. Planting crops in terraces
C. Strong winds in coastal areas
D. Rivers over flowing in flood plains

15. Deforestation is the process of ….
A. cutting down of forest and wood.
B. converting plants to sand.
C. inducing forest into trees.
D. planting grasses.

16. One drastic effect of deforestation on the environment is….
A. it increases the number of trees to grow.
B. it increases the growth of animals in forest.
C. it leads to extinction of animals and plants.
D. it provides shelter for hunters.

17. Desertification is formed when there is….
A. constant rainfall.
B. continuous sunlight.
C. continous hamattan
D. persistent rain failure.

18. The following are adverse effects of drug abuse EXCEPT…
A. depression.
B. damaged nostrils and lungs.
C. hallucination.
D. healing.

19. Which of those government organization apprehends drug carriers?
A. FEPA
B. LASTMA
C. NEMA
D. NDLEA

20. The following are example of fruits EXCEPT….
A. apple.
B. banana.
C. jute.
D. orange.

Answers to Basic Science Question Number 11 – 20

11.A        12.C      13.C      14.C       15.A
16.C        17.B      18.D      19.D       20.C

Junior WAEC 2023 Questions and Answers Basic Science [Numbers 21 – 30]

21. One of the following is not a family trait
A. complexion of the skin
B. height
C. albinism
D. possession of two eyes

22. One of the following is an example of family trait except
A. Recessive
B. dormant
C. generation
D. blood type

23. The following cause soil erosion except
A. Growth of towns
B. building of houses
C. mulching
D. road construction

24. Soil erosion can be controlled by the following except
A. planting of trees
B. terracing
C. farming
D. planting cover crops

25. Flooding could be due to all these except one.
A. Heavy rainfall
B. sandy soil
C. blocked gutter
D. overflowing of river or sea

26. One of the following is not a harmful effect of flooding
A. Change in habitat
B. construction of dams
C. loss of life
D. destruction of crops

27. The following may cause bush burning except
A. Planting of trees
B. stumps of smoke cigarettes
C. wind
D. hunting of game

28. Which of these is not an effect of bush burning?
A. Building of houses
B. loss of forest reserve
C. loss of wild life
D. climate change

29. One of the following is a regulation against bush burning
A. NAFDAC
B. NAFCON
C. NACC
D. EFCC

30. Family trait is used for the following except
A. crime detection
B. tracing family members
C. reducing the hereditary disease
D. dominant

Answers to Basic Science Question Number 21 – 30

21.D   22.D    23.C    24.C    25.B
26.B    27.A    28.A    29.B    30.D

Read Also: 7 Strategies to Deal with Exam Stress and Anxiety

Conclusion

So here you have the 40 Basic Science Questions you can expect in your 2023 BECE examination. Read them again and again. Ensure that you get very familiar with each of them such that you can readily recognize them any time.

Remember that you can ask for more detailed explanation to any of the above questions in case you don’t fully understand it. Don’t be shy, just scroll down and use the comments section. Drop your questions and expect comprehensive answers as soon as possible.

More so, you can help us to reach others with this post by sharing it with friends on Social Media. Just scroll down to see the Facebook and Twitter and WhatsApp buttons. Thank you so much!

See you on the next article.

Read Also: Junior WAEC Time Table 2023 is Out

YouTube player


Still Got a Question? Drop Your Question Right HERE 👇👇 and click on Search. Get an Immediate Response...




Get in touch with us

Follow us on WhatsApp via WhatsApp or Telegram or Facebook

Like and Follow us on Facebook @SURE SUCCESS NG

Join our 2024 JAMB Tutorial Classes on WhatsApp or Telegram or Facebook

Join our Aspirants Facebook Group @JAMB Tutorials & Updates

UNN Aspirants and Students, Join MY UNN DREAMS (MUD)


If this post was helpful to you, please help us to reach others by sharing with the buttons below!

About Henry Divine

HENRY DIVINE is a dynamic young man with a vision and passion to affect his generation, especially the youth. He is an author, a psychologist, a blogger and the Initiator/Coordinator of The Sure Success Project.

Check Also

junior waec questions and answers

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Basic Technology PDF

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2024 Questions and Answers Basic Technology. …

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Home Economics

Junior WAEC 2024 Questions and Answers Igbo Language

This is for BECE Candidates looking for Junior WAEC 2024 Ouestions and Answers Igbo Language. …

10 comments

  1. Luciana Emmanuel Amama

    This class will really help me with my junior waesc

  2. Luciana Emmanuel Amama

    I would love to join this class, so to help myself pass my junior waesc

  3. Please what of answer for question 21-30

  4. Akeusola Olanike

    Basic science and technology bece question for 2023 ondo state

  5. Akinloye Nike happiness

    Islamic studies question and answer

  6. Thanks and all but it’s not complete the theory is not written

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *